Wijs en Zonen | Gefermenteerde Thee
18615
post-template-default,single,single-post,postid-18615,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Gefermenteerde Thee

20 feb Gefermenteerde Thee

Gefermenteerde Thee

Blauw-groene thee

Deze thee heeft de kleuren blauw-groen te danken aan de kleur van de gedroogde blaadjes: groen met een blauwe weerspiegeling. Deze thee wordt ook wel Oolong thee genoemd, waarbij de naam “Oolong” staat voor “zwarte draak” (De spelling Wulong wordt ook aangetroffen). Er bestaan verschillende legenden die de origine van de naam verklaren. Volgens de ene legende bestond er een man genaamd Wu Liang (later verbasterd tot Wu Long of Oolong) die na een dagje thee plukken afgeleid werd door een hert. Toen hij zich de thee weer herinnerde, waren de theeblaadjes inmiddels gefermenteerd, wat leidde tot het ontstaan van Oolong thee. Volgens anderen lijken de blaadjes op kleine, zwarte draakjes als er heet water over geschonken wordt.

Oolong theeveldenOolong theevelden in Anxi, Fujian

Oolong thee is een half-gefermenteerde thee; in werkelijkheid kan de fermentatie echter uiteenlopen van 8 tot 80%. Deze thee wordt voornamelijk geproduceerd in China en Taiwan (dat in de theewereld nog steeds Formosa wordt genoemd). Na het plukken laat men de blaadjes in het zonlicht verflensen. Daarna worden de blaadjes binnenshuis gebracht, waar het verflensen op kamertemperatuur wordt voortgezet. De blaadjes worden hierbij ieder uur voorzichtig met de hand omgeschud om de randen van de bladeren licht te laten kneuzen. De vrijgekomen chemische stoffen in de gekneusde randen gaan hierdoor een reactie met zuurstof aan, waardoor ze een rode kleur krijgen. De chemische stoffen zijn verder ook medebepalend voor de smaak en aroma van de thee. Het fermentatieproces wordt uiteindelijk gestopt door de blaadjes in een pan te bakken. Na het vuren worden de blaadjes een aantal keer gerold zodat bepaalde enzymen worden geactiveerd en de fermentatie op weer op gang wordt gebracht. Hierna worden de bladeren nog een keer gevuurd en vervolgens afgekoeld. Het procédé van rollen en vuren wordt nog een aantal maal herhaald totdat het gewenste resultaat is bereikt. Aangezien dit gehele proces extreem arbeidsintensief en gecompliceerd is, wordt de Oolong thee gerekend tot de meest waardevolle en prestigieuze theesoort in China, Taiwan en Japan. Onder alle Oolongs is de Tieguanyinthee de meest beroemde. Tijdens een Tieguanyin oolong wedstrijd in de Chinese provincie Fujian werd de winnende thee verkocht voor € 9975,- per 100 gram!

Rode thee

Rode thee

Een andere benaming voor rode thee, die een lichtrode kleuring vertoont, is Pu Erh thee. Deze thee is afkomstig uit de Chinese provincie Yunnan en vernoemd naar de oude handelsstad Pu Erh , waar de thee werd verzameld voordat het per karavaan werd getransporteerd. Aangezien er toentertijd zoveel mogelijk thee op een kameel geladen moest worden, werd de thee samengeperst tot blokken of tegels. Deze blokken hebben vroeger zelfs gediend als een vorm van geld door de nomaden. Tegenwoordig wordt Pu Erh thee nog steeds samengeperst tot bolletjes, plakken of andere vormen, maar hij is ook als losse thee verkrijgbaar. In tegenstelling tot alle andere theesoorten, die zo vers mogelijk gedronken dienen te worden, moet de Pu Erh na de fermentatie opgeslagen worden en rijpen om zijn speciale aroma en kostbare werkstoffen te versterken. Dit verkrijgt men door een speciale microbacterie aan de thee toe te voegen, waardoor deze een 2e fermentatieproces ondergaat. De meest waardevolle Pu Erh theeën rijpen tot wel 60 jaar. Men kan ook een microbacterie aan witte en groene theeën toevoegen en deze laten rijpen. Het resultaat is dan een witte of groene Pu Erh thee. Er wordt een einde gemaakt aan het 2e fermentatieproces door de thee bloot te stellen aan hete lucht (150°C) dat dan tevens de bacterie vernietigd. Deze thee wordt in China als een medicinale thee beschouwd. Zo zou deze thee, meer nog dan andere theesoorten: overgewicht helpen bestrijden, cholesterolverlagend werken, het lichaam reinigen en ontslakken en de levensenergie verhogen. Het wordt aanbevolen om deze thee tijdens of na de maaltijd te drinken om de spijsvertering te stimuleren. De thee kent een sterke en aardse smaak, die tijdens het rijpen verfijnder en rijker wordt. Pu Erh is ten slotte een uitstekende thee om koffiedrinkers te bekeren tot theedrinkers. Sommige Pu Erhs kunnen net zo sterk uitvallen als espressokoffie! Aangezien de smaak vrij krachtig is, is het aan te raden om de theeblaadjes eerst om te spoelen met water en er daarna pas thee van te zetten.

Horse Brick Pu-erhHorse Brick Pu-erh

Zwarte thee

Dit productieproces omvat vier basiselementen: verflensen, rollen, fermenteren en drogen. Als eerste stap laat men de versgeplukte blaadjes verflensen of verwelken. Hierbij verliezen ze veel vocht, waardoor ze slap en soepel genoeg zijn om te worden gerold. Vervolgens worden de verflenste blaadjes in een rolmachine tussen twee schurende vlakken gedraaid. De bladcellen worden opengebroken, waardoor er celsappen vrijkomen. Na dit rolproces worden de gebroken blaadjes in een koele ruimte gelegd, waar een luchtvochtigheid van 95% doorheen wordt geblazen. Doordat de celsappen een verbinding aangaan met zuurstof wordt er een fermentatieproces in gang gezet: de bladeren verkleuren van groen naar koperkleurig en smaak- en kleurstoffen worden geactiveerd. Tenslotte wordt het fermentatieproces stopgezet door de blaadjes in een oven met hete lucht te drogen en de blaadjes krijgen hun zwarte kleur.Thee proces